Munnhygiene – del 1: tannpussing

 

Hvorfor skal vi gjøre tennene rene? 

Det er noen viktige saker i livene våre der vi ikke får den nødvendige opplæringen til hva som er best for oss. Alt fra kontakt med andre mennesker og partnere og til ….. rengjøring av tenner.

Derfor skal vi se på hvorfor munnhygiene er viktig.

De tidligste menneskene hadde gjennomsnittlig levealder på 31 år i den eldste steinalderen, men når de startet med landbruk, økte dette til 38 år. Landbruket brakte med seg at kostholdet endret seg til inntak av karbohydrater, og dette førte med seg at vi fikk sykdommer i tennene. På bildet ser vi en kjeve fra et 14-15.000 år gammelt menneske med store kariesangrep. 

Dette førte til at betennelser fra tenner var en av de vanligste dødsårsakene. Og det er først det siste århundret at vi har forstått hvordan vi skal beskytte tennene våre.

Når vi spiser, vil det samle seg matrester på tennene våre. I munnhulen har vi mange ulike bakterier – noen nyttige, og noen som kan være skadelige. De mest skadelig invaderer matbelegget, og bryter det ned til et seigt belegg som fester seg til tennene og blir vanskeligere å fjerne. Dette kaller vi plaque. 

Hva kan vi gjøre?

Her er noen viktige punkter:

Ikke bruk en slitt tannkost – en tannkost bør skiftes når bustene spriker, som regel etter tre måneder. Jo mer skånsomt du pusser tennene, jo lengre varer den.

Bare bruk en myk tannkost – den er skånsom og gir best effekt når du pusser.

For mye tannkrem er ikke bra, og kan slite på tenner og tannkjøtt på grunn av slipemidlene i tannkremen. En ertestor mengde tannkrem er nok.

Du bør bruke to minutter når du pusser tennene – både for å gjøre det grundig nok, og for at fluoren i tannkremen skal få virke skikkelig. 

Du kan bruke stoppeklokke som du har på mobiltelefonen for å se at du ikke sluntrer unna.

Når du pusser for kraftig, får du ikke utnyttet egenskapene til tannkosten – det er enden på den enkelte bust som hjelper til å fjerne plaquet. Presser du for kraftig, vil du hindre bustene i å gjøre jobben sin samtidig som du lager sliteskader på tenner og tannkjøtt. Langsomme bevegelser med sirkelbevegelser er mest effektiv. Vi kommer tilbake til nedenfor hvordan du pusser best mulig.

Ikke puss for ofte, morgen og kveld er best! Hvis du pusser oftere, kan du skade tenner og tannkjøtt.

Du bør vente 30 minutter etter du har spist før du pusser tennene.

Når du spiser (og drikker), angripes emaljen av spesielt syre (pH’en rundt tennene synker til nærmere pH3 mot normalt pH7), og emaljeoverflata vil midlertidig være svekket, slik at tannpuss vil kunne skade emaljen hvis du ikke venter.

Ikke skyll munnen mens du pusser, vann vil tynne ut fluorkonsentrasjonen i tannkremen (det kan være smart å skylle med fluorskyllevæske (til daglig bruk) istedet). Du kan skylle vekk overflødig tannkrem etter at du har pusset ferdig.

Til slutt renser du tunge og gane, slik at du også fjerne bakteriene herfra – dette motvirker også dårlig ånde. 

Etter tannpussen er det viktig å rengjøre tannkosten, og la den tørke godt til neste gang. For dem som vil gjøre det lille ekstra, finnes muligheter å fjerne bakterier fra tannkosten. Vi har væsker som dreper bakterier og andre mikroorganismer, og det finnes også tannkostholdere med ultrafiolett lys som tar livet av alle mikroorganismer (fås hos elektriske butikker).

 

 

 

 

Hvordan skal vi pusse tennene?

Det er stort sett fire ulike teknikker som anbefales:

Først skal vi se på den vanligste som kalles (modifisert) Bass-teknikk som er mest anvendelig til daglig renhold:

Neste teknikk som vi vil nevne, er modifisert Stillman som er ideell for kroner, broer og tannkjøtt som har trukket seg nedover tannhalsen.

Charter er en god måte å pusse når vi har kroner, broer og tannregulering.

Til sist kan vi nevne Fones-teknikken som er god å bruke for små barn med begrenset fingerferdighet.

La oss forklare Bass-teknikken:

Her skal du holde tannkosten i en 45 graders vinkel fra tann mot tannkjøtt slik at bustene på tannkosten kommer under tannkjøttskanten. Du vibrerer tannkosten mens du beveger den i små sirkelrunde bevegelser der du børster to til tre tenner om gangen. Deretter flytter du tannkosten til neste område. Pass på så du ikke bare pusser på hjørnetennene, men vrir tannkosten slik at den ligger an mot minst tre tenner. Snu tannkosten på høykant når du pusser innsida av fortennene, og mens du holder tannkosten i samme skrå vinkel, roterer du tannkosten i sirkulære bevegelser også her.

Det er lett å ikke være like grundig på innsida av jekslene, så det kan være smart å starte her. Først på innsida oppe før du pusser på innsida av tennene nede. Deretter skifter du til utsida av tennene oppe, og så tennene nede. 

Husk å pusse tyggeflatene på jekslene.

Til slutt pusser du forsiktig tunge og gane. Dette fjerner uønskede bakterier, og gir deg en frisk pust.

Presentasjon av de ulike pusseteknikkene:

Merk at alle teknikkene bruker myk tannkost.

Etter Bassteknikken vises modifisert Stillman som er ideell for kroner, broer og tannkjøtt som har trukket seg nedover tannhalsen.

Charter er en god måte å pusse når vi har kroner, broer og tannregulering.

Til sist kan vi nevne Fones-teknikken som er god å bruke for små barn med begrenset fingerferdighet.

                            © 2022       Tannlege Reinert Amundsen, Høybråten Tannklinikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.